Outdoor Cooking Recipes

Köttfärssås med vitlök och pasta

Efter renskaven är nog denna måltid nästa favorit i gänget. Ganska enkel att göra och blir ofta riktigt god.

Köttfärsen måste förberedas innan resan då hållbarhet på färs annars är katastrofalt låg och inte ens något man kan fundera över att ta med sig utan att förbereda på något sätt.

För att torka köttfärs börjar man med att bryna nötfärs hemma i en stekpanna utan matfett. Låt det rinna av på papper ordenligt. När det runnit av så lägg upp det på ett galler med smörpapper på och fördela därefter nötfärsen över papperet så gott det går. Ställ därefter in det i ugnen på ca 50-75 grader med luckan på glänt i ca 12-24 timmar. När köttfärsen har torkat klart ska det gå att lägga den i en plastpåse och försluta påsen utan att det bildas fukt på insidan. Då är det klart och färsen väger mycket lite samt håller i något år utan problem om man förvarar den i en tättslutande påse eller burk på en mörk plats.

Väl ute vid fjället läggar du i den torkade köttfärsen i en kastrull tillsammans med ett par dl vatten och kokar upp. Lägg gärna i en köttbuljong också. Eftersom all vätska försvunnit från köttfärsen när man torkade den, måste man tillsätta vätskan igen vid tillagningen. Ta lite vatten i taget och låt köttfärsen sakta koka tills den börjar mjukna. Lägg därefter i lök, champinjoner och kryddor. Om löken och svampen också är torkade så tillsätt dom också i början tillsammans med vatten så att dom också hinner återfå sin normala form och smak. Efter ca 10 minuter total koktid tillsätter man tomatpurén. Den brukar jag lägga i små filmburkar och hållbarheten brukar inte vara några problem för en veckas fjälltur. Häll gärna i lite chilisås också. Smaksätt med svartpeppar, vitlök och basilika. Servera med pasta som man kokar upp på vanligt sätt.

Copyright © 2022 elmerfishing.com. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
JoomSpirit