Outdoor Cooking Recipes

Frukost

Frukosten är det viktigaste målen på dagen har man hört i evigheters evigheter. Och det stämmer nog rätt väl. Så sluta upp med en frukost bestående av en cigg och en snabb whisky när du är ute på fjället. Man behöver ofta en bra start för att orka med vandringen och fisket.

Till frukost brukar vi normalt sett köra med te och mackor. Till det är det helt enkelt uppkokning av vatten som gäller och tepåsar eller kaffepulver. Angående brödet så brukar vi försöka ha grovt bröd med oss. Grovt bröd har klart bättre näringsvärde och därigenom mer mat kontra vikten. Det är också bra om brödet redan är färdigskuret så slipper man det bekymret på plats. Som pålägg brukar vi ha med oss en tub med något bredbart av något slag, t.ex. räkost eller messmör. En sådan tub brukar hålla sig i ryggsäcken utan problem i en vecka.

Man kan ju också vissa dagar piffa upp det hela med lite gröt eller liknande för att få i sig lite mera mat, t.ex. de dagar man ska göra en längre vandring och behöver extra energi.

Havregrynsgröt är enkelt att göra i naturen. Dock inte så gott, men enkelt... Koka bara upp havregryn och vatten en stund tillsammans med lite salt så har man lite mera bukfylla klart. Att ha lite kall mjölk i gröten kan också vara en god idé. Ta inte med ett mjölkpaket då utan köp Sempers torrmjölkspulver som man blandar ut med vatten på plats. Fungerar faktiskt riktigt bra i matlagningen till såser och annat, men också som mjölk att dricka. Se bara till att vattnet är riktigt kallt och ska du dricka mjölken eller ha den till gröten så låt den gärna stå över natten innan och ”dra sig” så blir det ännu bättre.

Man kan också göra äggröra och bacon om man har lite tid på sig. Detta är min personliga favoritfrukost ute på fjällen just för att det kanske inte är vad de flesta äter till frukost ute på fjället. Men det går alldeles utmärkt!

Stek bara upp baconen och låt dom rinna av på lite papper. Sen tar man torkade ägg som man förberett innan och vispar upp med lite mjölk. Man låter det hela kokar upp ett bra tag på svag värme tills det blir en klumpfri smet. Sen tillsätter man kryddor såsom salt, svartpeppar, vitpeppar och gärna lite gräslök om det finns. Man rör om hela tiden i äggröran med en gaffel så att inget fastnar i botten och när äggröran fått en bra konsistens är det bara att hugga i. Det kan vara gott att klippa ner baconen i småbitar och blanda ihop med äggröran.

Att torka äggen så det blir bra kan dock vara lite knepigt och man kan behöva göra det ett par gånger innan man får till det bra. Vispa ihop äggvitorna och gulorna lite lätt. Häll därefter ut det i en form. Använd en form så att smeten blir så tunn som möjligt under torkningen, alltså en stor och bred form. När äggen torkat klart ska det bli en tunn ganska hård massa som man ska bryta ner och mala sönder till ett ”äggpulver” som man tar med sig. Här brukar jag använda en vanlig mortel för att mala bitarna av de torkade äggen. Sen är det klart att användas ute i fält.

Efter en god frukost är det princip ett måste att starta dagen med en liten whisky och sen är man redo för en lång vandring eller massor av spännande fiske.

Copyright © 2022 elmerfishing.com. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
JoomSpirit