Fly Tying Patterns

Maskjävlen

Maskjävlen!

Krok: Storlek 10-12
Bindtråd: Gul
Ribbing: Bindtråden
Underkropp: Vitt polygarn
Kropp: Grön dubbing
Mage: Ljusgrön chenille 
 
Fluga skapades vid kanten av Rostoetno en mulen eftermiddag i juli. Vi hade haft regnigt och blåsigt i flera dagar och kläckandet av sländor var sparsamt. Det var dock inte förekomsten av den gröna björkmasken som fanns överallt i snåren längs älvkanten, och efter att ha suttit och spanat längs bortre kanten av älven ett bra tag och sett flera vak under utsjutande snår och precis intill älvkanten så blev jag övertygad om att harren tog björmaskar. När jag sedan valde att ta upp en matharr och kontrollerade maginnehållet så fick jag det bekräftat, magen var full av björkmask och dagsländelarver.

Den eftermiddagen så satte jag mig och försökte skapa en fluga som dels såg ut som björkmask men även som kunde bete som den gör när den faller i vattnet. Det vill säga som hänger i ytfilmen och kämpar ett tag innan den till slut bryter igenom och långsamt sjunker ner mot botten. Som underkropp valde jag polygarn, dels för att materialet i sig har en bra flytförmåga och dels för att kunna skapa en tjock kropp utan att behöva bygga upp den med dubbing. Valet av polygarn gjorde också att man kan fiska den som en torrfluga (fetta in den) eller som en nymf (ofettad och blöt). Det ger också möjligheten att fiska den som torrfluga uppströms och hämta hem den som en nymf mot strömmen sen, det var trots allt på det sättet jag fick många av harrarna i Rostoetno.

 

Flugan var en stor framgång och jag fick väldigt mycket mer harr än vad jag hade trott på denna fluga. När man fiskat med den ett tag så lär man sig också att kunna fiska den både som en nymf och en torrfluga! När man kastar ut den så att den börjar fiska torrt för att sedan sjunka under ytan ungefär där fisken står, det är en mycket bra teknik för fisk som inte riktigt vill stiga.

 

Bindtekniken i denna fluga går alldeles utmärkt att använda till nattsländelarver också. Då kan man t.ex. byta ut ett av polygarnsvarven mot blytråd eller annan förtyngning för att få en fluga som söker sig ner i djuphålorna på ett annat sätt.

 

Image
Copyright © 2022 elmerfishing.com. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
JoomSpirit