Fly Tying Patterns

Fjädermyggspuppa

Fjädermyggspuppa

Krok: Böjd kläckarkrok storlek 16-22
Bindtråd: Oliv
Kropp: Bindtråd
Ribing: Koppartråd
Vingtäckare: Hackelfibrer
Dubbing: Röd

Egentligen är nog detta det viktigaste mönstret man kan ha i sin flugask. Fjädermygglarver och puppor finns överallt och är överlägset den insekten som öringen äter mest av, man brukar säga att fjädermygg är s.k. "stapelföda" för öringfiskar. Fjädermygg är kläcker i princip året runt där det finns öppet vatten, och det ryktas om att de kan kläcka i pimpelhål på varma senvinter dagar. Fiska den antingen hängandes helt stilla och rör den yttersta försiktigt någon gång ibland eller fiska den som en puppa som MYCKET sakta "studsar" upp mot ytan för att kläckas, dvs små ryck som får flugan att stiga innan den saka sjunker något och efter ett litet tag så rycker man till igen så att den börjar stiga igen.

Det finns en uppsjö av mönster för fjädermygg och egentligen så tycker jag att det finns två saker som man skall sträva efter, den skall vara liten och den skall vara smal. Sen så kan man kombinera färger hit och dit efter tycke och efter den arten man vill imitera.

Just det här mönstret är en modifierad variant av David Anthony Fink's fina mönster där den röda framkroppen imiterar det svullna vingpartiet som blir precis innan insekten skall till att kläckas. Den är, trots att den är liten, lätt och rolig att binda!

Image

Copyright © 2022 elmerfishing.com. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
JoomSpirit