Fishing Trips

Villingsberg - Mars 2001

Villingsberg - Rödingtraditioner som hålls vid liv

Text: Ulf Hagström

Det har ju blivit något av en tradition. Att åka till Villingsberg och fiska Röding första helgen i november. Visserligen så har vi inom Elmer nu spritts ut i landet nu mera, men vi kommer ändå både från Stockholm och Göteborg denna dag med förhoppningen att landa några Rödingar eller kanske någon Öring. Vi är fyra stycken som samlas vid Statoil västhaga i Örebro för inhandling av fiskekort och matsäckar, Uffe och Roger från Stockholm, Björn från Göteborg och Håkan från Västerås. Vädret kunde ha varit bättre. När vi kommer fram till Sörämten så blåser det rätt rejält, det småregnar lite och är kyligt. Uffe som innan sagt att han bara skulle flugfiska blir lite fundersam över blåsten, det kan bli vissa problem med flugfisket i denna blåst.

Vi vandrar bort till motsatta sidan av sjön från vägen och ställer i ordning ”basecamp” för dagen vid det stora stenblocken som skyddar från den värsta blåsten. Ganska snart så ser vi en hel del små vak ganska nära land, men trots att vi lägger ut några torrflugor som ser otroligt mumsiga ut så får vi ingen som vill stiga och ta dom. Uffe och Björn bestämmer sig för att börja flugfiska medan Roger och Håkan plockar fram spinnspöna och de små blanka spinnarna. Björn tar sig bort till den utbyggda lilla holmen en bit bort, som är mycket bra för flugfisket, bra med plats och för dagen också i lä, vilket underlättar mycket. Han ser en hel del fisk, mycket ”plogar” precis i vattenytan, men även fisk som simmar förbi honom på bara någon meters avstånd i ytan där han står och svingar frenetiskt.

Uffe tar sig åt andra hållet från lägret och ställer sig i en liten bukt med näckrosor som också ligger lite i lä. Han hinner med att få två hugg på sin Black Martinez innan han går tillbaka för att lägga upp ny strategi. Roger har under tiden vandrat bortåt och bestämt sig för att pröva att flugfiska lite vid den udden nära parkeringen som alltid har varit giftig. Mycket riktigt så hugger det också på en fin Röding som han skickligt drillar in till land, men precis när han håvar in den så lossnar flugan, och rödingen ligger och väger på håvens kant… innan den glider av och ner i vattnet igen. Omtöcknad så står den där, en meter från land. Roger tar ett snabbt beslut och tar ett steg ut i vattnet med håven i högsta hugg, men i samma ögonblick som han sätter stöveln i vattnet så sticker fisken!  

Efter ett tag så samlas vi allihop vid lägret igen för en kopp kaffe och Roger är mäkta irriterad över den missade rödingen. Det var den största han sett i Sörämten, och han hade gärna velat få upp den.

Image

Efter fikat så plockar Björn också fram spinnspöt och kastar utanför stenblocket vid lägret, och nu hugger det! Det är en fin Röding på halvkilot som han håvar in, och nollan är spräckt. Håkan är nästa att landa fisk, denna gång en mycket fin Öring på 1,2 kg, även det på spinn.  Roger som bestämt sig för att göra ett försök till på den tidigare tappade Rödingen kommer snart tillbaka med fångst även han, en röding på halvkilot. Nu flyter det på rätt bra för allihop, utom för Uffe som missat ytterligare två hugg på samma ställe som dom tidigare. Men när Roger på eftermiddagen har passerat honom med sin andra röding, en knallröd underbart vacker fisk på knappa kilot så lyckas Uffe äntligen kroka en fångst! Hans rop på ”HÅÅÅÅV” ekar över hela sjön och den enda som inser att Uffe inte har någon håv och behöver hjälp är Björn som kommer springades genom skogen med håven i högsta hugg. Efter en helt odramatisk drillning så håvar Björn vant in fisken, det visar sig vara en vacker öring på 0,6 kg, inte samma klass som Håkans underbar kilos Öring tidigare, men Uffe är ändå hel nöjd. Envisheten lönade sig!

Det var inte dock inte den enda fisken som Björn hjälpt till att håva denna dag. Han berättar att han en stund tidigare hade biståt en fiske broder som hade fått på en rejäl bit vid andra sidan sjön, han hade inte heller haft någon håv och som en räddande ängel så hade Björn kommit förbi på sin vandring runt sjön med en håv på ryggen. Det visade sig vara en Regnbåge på nästan fem kilo som Björn håvade upp åt honom, ett riktigt monster! Regnet fortsätter att från och till dugga över oss, men fisket värmer oss denna dag, och när vi plockar ihop och åker hem vid mörkrets inbrott strax efter fem så har vi fått fem Rödingar och två öringar och alla fyra fick fisk. Ännu en gång så har vi upplevt en mycket bra dag i Villingsberg, och vi lär komma tillbaka redan om några månader för lite vinterfiske.

- Denna text återfinns även på Kedjeåsens fiskes hemsida

Copyright © 2022 elmerfishing.com. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
JoomSpirit