Fishing Trips

En dag med fluga i Tidan - Juni 2011

Text: Björn Arkenfall
Foto: Björn Arkenfall

Det var en regnig dag i juni. Många av oss i fiskegänget elmerfishing hade inte kommit igång på allvar ännu med fisket för säsongen, men nu var det äntligen dags! Vi skulle nu ge oss av på en ny resa ihop för att damma av flugspöna och kanske få drilla några fiskar i strömmande vatten inte så långt hemifrån.

Vi hade bestämt oss för att testa ett nytt ställe som vi aldrig fiskat på tidigare, nämligen flugfiskesträckan som finns i Tidan vid Tiveden. Där finns en sträcka av Tidan där regnbåge finns inplanterad och där man kan köpa fiskekort. Så vi drog dit och testade!

Bilarna anlände från både öst och väst i Sverige mot Tidan. Det var Anders Löfgren, Anders Maijgren, Ulf Hagström och så jag, Björn Arkenfall, från elmerfishing som skulle utmana den humusfärgade strömmande sträckan och se om vi kunde lura några bågar till hugg den här regniga dagen.

Själva platsen kändes bra när vi kom fram. Det fanns parkering utefter en skogsväg och så var det en kort promenad ner till vattnet bara. Lättillgängligt alltså mot vad vi är vana med. Skönt som omväxling. Mer tid för fiske och mindre vandring vilket kändes viktigt när man är borta så här över dagen bara. Väl framme vid vattnet fanns en kåta uppsatt där man kunde söka skydd från regnet eller för en kaffepaus.

Vi riggade spöna och diskuterade flugval. Vi körde mycket med klassiska mönster såsom kläckare, dagsländor, nattsländor och streamers.

Uffe hade med sig lite nya prylar också som vi skulle testa. Han hade tagit med sig några chest-packs, väskor för att ha tafsar och flugor och sånt i framme på magen. Dom såg riktigt bra ut.

Vi började fiska och det vakade direkt på den första mer trögflytande sträckan. Löfgren knäckte flugvalen samt presentationen där snabbt och landade fisk. Sen blev han fast där i den delen av sträckan och vi andra vandrade bort och utforskade de andra delarna av Tidan.

Det var högt vatten i ån och eftersom ån ringlar sig i ett skogsområde så fanns det mycket överhängande grenar, vass och liknande där man kunde söka av fisken, där den stod och letade föda.

Det gick att vada på en del ställen för att komma i något bättre kastposition, men ganska snabbt blev det djupt och svår botten på en del ställen för att vada. Så det var en bra fiskeplats för att öva kastteknik på, att äntligen försöka sätta de där spey-kasten lite bättre…

Vid halvtid samlades vid i kåtan och jag gjorde som vanligt Björns renskavsgryta som så ofta tog slut fort och ner i våra hungriga magar. Lite synd var det att vi bara fiskade över dagen och inte sov över i tält som vi ofta gör på våra resor för eftersom vi skulle åka bil efter fisket blev det inget vin till renskavsgrytan som annars smakar så bra.

Efter maten visade Uffe lite nya flugmönster och kreationer han skapat på senaste tiden. Som vanligt fina flugor och man undrar som alltid hur han får tid till att binda så mycket.

När dagen började gå mot sitt slut var det dags att runda av och bege sig hem igen. Totalt kunde vi summera dagen som en bra fiskedag där alla lyckades lura någon Regnbåge till hugg. Bäst fiske hade nog Löfgren som landade fyra fina Regnbågar under dagen.

För mer information om fisket i Tidan, fiskekort, regler etc:  http://www.tivedenflyfish.se

 

 

Copyright © 2022 elmerfishing.com. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
JoomSpirit