Fishing Trips

Vättlefjäll - Maj 2007

Vättlefjäll - dags igen

Text: Björn Arkenfall
Foto: Björn Arkenfall

Jag hade varit uppe många gånger redan i år. Precis som tidigare. Ibland bara en kort visit över dagen och ibland flera dagar i sträck med tält och allt. Ibland hade jag varit där med fokus på dom stora fina öringarna. Och ibland med fokus på fotografering.
Det var nu äntligen maj månad. Återigen. Jag minns inte längre hur många år i rad jag hade varit här nu. Men det var oviktigt. Det var äntligen dags igen!


Jag hade bott i tält på helgerna vid sjön för att inte missa den bästa perioden på året. Det var också nu som hela Elmer skulle samlas. Jag och Anders Löfgren åkte ut tillsammans som första truppen i gänget. Det var på eftermiddagen den 24 maj. Vi sa hejdå till Anki och lilla Ella som var snälla nog att skjutsa ut oss till Vättlefjäll. Därefter började vår vandring. Vi knatade på in i skogen och vandringen gick fint. Det blev den sedvanliga vägen som går förbi den första sjön, så att vi kunde njuta av naturen på vägen och studera lekbäckarna. Det har tvistats mycket i gänget om vilken väg till sjön som är den bästa, men jag och Anders har alltid vetat svaret.

När vi väl var framme vid bäcken stannade vi för en välförtjänt paus och för att se om vi kunde få syn på några öringyngel från höstens lek. Men tyvärr hittade vi inte ett liv alls den här gången. Jag brukar alltid se öringyngel i bäcken, men i år hade det varit dött. Bäcken hade blivit väldigt igenväxt och troligen var det en av faktorerna som påverkat leken negativt. Men jag har en dialog med Länsstyrelsen och Sportfiskarna i Göteborg om detta, så förhoppningsvis kan vi göra något gemensamt här så att det blir bättre framgent och att beståndet som finns av harr och öring kan fortsätta leva här och reproducera sig naturligt.

Hilleberg på plats igen

Väl framme vid slutmålet slog vi upp tältet och det kändes väldigt skönt att se det röda Hilleberg-tältet stå på udden. Allt var som det skulle igen! Något senare anlände Maja, Ronny, Uffe, Roger samt Magne till lägret. Alla tälten sattes upp, stänkare togs fram och Magne tog sig ett välförtjänt dopp i sjön. Därefter satt vi tillsammans runt lägret och hade det helt underbart igen!

Image

Dagen efter var det några som var lite väl trötta och inte kom upp ur sovsäcken alls på morgonen. Inga namn nämnda här… Men vi andra satte i alla fall igång och riggade upp fiskeutrustningen. För nu skulle det fiskas öring! Först att landa någon fiske var Magne som ganska omgående fick en fin öring på runt 0,5 kg. Efter sedvanlig posering och fotografering, fick den simma hem igen till sina kompisar.

Image

Vandring runt sjön

Ronny och jag bestämde oss för att vandra runt sjön. Vi tog med oss alla våra kameror, objektiv, fiskeutrustning och började knata runt sjön. Vi bestämde oss för att enbart kasta på fisk som vi såg. Alltså att vi såg vakande fisk eller att man såg en fisk simma vid ytan. Flera gånger har jag tidigare gjort detta med gott resultat. Man bara vandrar runt sjön sakta och njuter av naturen. När man ser en öring vaka eller vända i ytan, så stannar man en stund där för att försöka fånga den. Ofta brukar jag kunna landa en eller två öringar efter ett varv runt sjön.

Vi började vår tur runt sjön i sakta mak. Vi filosoferade och njöt. Vi fastnade här och där på vägen för att studerade älgspår, något gammalt älghuvud som vi hittade och ett par riktigt gamla båtar som hade börjat blivit en del av naturen. Och så fort vi såg något kul och spännande, stannade vi så klart och fotograferade. Det skulle riggas stativ, bytas objektiv och det blev en massa trixande med fotoutrustningen.

Image

Några vak såg vi ju inte till, men det kanske man inte heller gör om man hela tiden slits mellan sina olika intressen. Att och ena sidan spana efter vakande öring och samtidigt också njuta av naturen spanandes efter bra fotomotiv, det är ingen bra kombination för att få mycket fisk.

Framåt eftermiddagen landade även Löfgren en fin öring. Ute på revet så klart, samma plats som Mange tog sin på. Är det månne den bästa platsen i sjön? Senare under dagen började en viss person i lägret att vakna till. Troligen med illamående och ett dunkade huvud, men nu såg vi i alla fall livstecken från Vaude-tältet.

Kläckningarna kom igång

Kvällen kom och det började lugna ner sig i sjön. Det blev spegelblankt i perioder. Under förmiddagen hade det kläckts Sjösandslända och en massa flicksländor som låg på ytan efter äggläggningen. Öringarna började att frossa på sländorna. Alla vi fiskare jagade ivrigt omkring runt sjön efter de bästa fiskeplatserna och försökte placera ut imitationerna i de vak vi såg.

Image

Image

Image

Det blev mörkt alldeles för fort och som vanligt blev det en brasa och grabbsnack runt lägret. Jag kröp ner i sovsäcken tidigt på kvällen. Jag hade bestämt mig för att gå upp i gryningen och ge mig ut i skogen för att fotografera, i hopp om att få se älg, rådjur, vildsvin, lo eller något annat spännande. Jag har sett dessa djur tidigare i skogen, men aldrig lyckats få någon riktigt bra bild på de djuren.

Fotograferingsmorgon

Klockan var fem på morgonen när jag gick upp, tog min kamerautrustning och smög iväg ut i den mörka skogen. Det kändes underbart att få vara uppe så tidigt. Fåglarna hade vaknat och jag såg mängder av bofinkar vid vårt läger på morgonen.

Jag tog en tur runt ett kalhygge som jag brukar vara vid och satt mig där en stund lite halvgömd och väntade i hopp om att få se något djur. Men turen var inte med mig och till slut vände jag och började gå tillbaka mot lägret. Det blev ändå några bilder på fåglar och ett underbart morgonljus, så jag kände mig ändå ganska nöjd och kröp ner i sovsäcken igen.

Image

Framåt nio på morgonen var alla uppe och fixade med morgonbestyren. Maja hade bestämt sig för att lyxa till rejält. Han fixade nämligen äggröra med bacon till frukost! Vilken lyx! Jag blev inspirerad och började baka te och scones till gänget.  Uffe tog fram bindstädet och gav sig an några semirealistiska flugor. Som vanligt extremt proffsigt och väldigt realistiska. Hur dom flugorna kan vara bara ”semi”-realistiska fattar inte jag...

Image

Image

Insektsstudier och mera fiske

De senaste gångerna i Vättlefjäll har vi haft otur med vädret. Vår resan förra året regnade praktiska taget bort. Det regnade så mycket då att Rikard inte ens ville komma med på den här resan. Men nu sken solen och alla hade det helt underbart. Fisket var inte på topp, men just då så brydde vi oss inte så mycket om det. Vi njöt ändå.

Image

Jag, Roger och Uffe tog en tur ner till sjön som ligger någon kilometer bort och utforskade bäcken som går mellan sjöarna efter insekter att dokumentera. Vi hittade ett par fräna vattenskorpioner som vi inte hade sett förut. Dom såg ut som vandrande pinnar, men levde i vattnet. Vi hittade också en del dagsländenymfer och nattsländenymfer. Dom plockades försiktigt upp med pincett, lades i en burk med vatten för vidare studier och fotografering. Därefter fick dom en och en komma tillbaka i vattnet igen. För utomstående kan nog detta låta väldigt underligt och halvnördigt. Och vi håller nog faktiskt med om detta! Men sådana är vi nog i Elmer - ska man göra någonting är det lika bra att göra det ordenligt direkt!

Vi fiskade också en stund i sjön, men det hade börjat blåsa upp rejält och det var nästan helt omöjligt att flugfiska. Så efter en stund vandrade vi tillbaka till lägret igen. Där var vinden inte lika hård och vi kunde fortsatte fisket.

Image

Image

Image

0,9 som störst

Senare på kvällen kommer Maja paddlandes in med sin flytring och en fin öring på ca 0,9 kg. Mange landade också ytterligare fin fisk och Uffe fick faktiskt en fin harr på 0,7 kg! Roger hade också ett bra fiske med flera fina öringar landade. Den största som landades var på 0,9 kg. Björn hade på en rejäl fisk som drog ut linan som ett lokomotiv, men som tyvärr några sekunder senare tappades. Det är inte helt lätt att få upp dom riktigt rejäla öringarna.

Image

Söndagen kom för fort

Det blev fort söndag och det var dags att runda av. Vi fiskade en liten stund på förmiddagen, men det var dött så vi började packa ihop lägret istället. Mange, Uffe och Roger, som alla skulle tillbaka hem till Stockholm, drog iväg först och vid 11-tiden började grabbarna att vandra bort mot bilarna igen. Jag, Maja, Ronny och Anders stannade kvar en stund till. Anders kämpade ihärdigt på med fisket och fortsatte att dänga. Han verkade inte ha några som helst planer på att lägga av. Vi andra tog det lite lugnt och plockade lite med våra prylar i lägret och efter lunch vid 14-snåret så vandrade vi alla hemåt igen.

Sammanfattningsvis hade vi faktiskt en väldigt bra helg med helt ok väder och fina öringar. Vi fick våra efterlängtade öringar och vi hade väldigt skoj. Det kanske inte var det bästa fisket vi hade upplevt under våra år tillsammans, men det är ju faktiskt inte bara för fisket som Elmer finns till.

Image

Copyright © 2022 elmerfishing.com. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
JoomSpirit