Fishing Trips

Vättern - November 2002

Rödingtraditionerna som frös inne

Text: Ulf Hagström

Det började sakta närma sig månadsskiftet mellan oktober och november. Första helgen i november var vårat vanliga rödingfiske i sjön Sörämpten i Villingsberg inplanerat. Men dagen innan så ringer Roger upp till våra vänner på Kedjeåsen och ve och fasa, det ligger tjocka isar på alla sjöar där uppe, så det kan inte komma på tal att försöka flugfiska.

Det blir Anders som kommer med räddningen, han föreslår att vi åker till Vättern istället, till Granvik och prövar vår lycka i flytringsfiske efter kanske lite lax och öring. Tyvärr så är han själv alldeles för förkyld för att följa med, och Johan lämnar också återbud, men vi skall ta en pimpeltur till Villingsberg i januari och förhoppningsvis så får vi med alla medlemmar då istället.

Nu hämtar Roger upp mig i Örebro, och han har med sig Håkan från Arboga, vi åker sen till Kumla där vi strålar upp med Ronny och Björn som åkt från Göteborg.

Längst in i en liten vik i den delen av Vättern som heter Granvik börjar vi blåsa upp flytringar och dra på oss vadare, dagen är kall med någon minusgrad och en helt molnfri himmel, dagen förblir vacker hela dagen, men också kall. Is bildas snabbt på fluglinan och det rasslar lätt varje gång man skjuter iväg den. Ronny som för dagen har lånat Anders flytring har väldiga problem med sin pump som inte riktigt vill fungera, han gör ett försök att ta sig ut ändå, men får snabbt vända när han märker att han sakta börja sjunka när han kommit ut 10-15 meter från land! Till sist får han i alla fall ordning på ringen och gör Roger och Björn sällskap ute i vattnet medan jag och Håkan fiskar från land. Björn lyckas få ett riktigt trassel på sin lina och kommer in till land för att reda ut det, jag passar då på att låna hans flytring, det är verkligen speciellt att ligga och guppa mitt på en nästan spegelblank Vättern med ett siktdjup på kanske 8 meter!

Image

Det är en hel del aktivitet med vakande fisk, och det tar ett tag innan vi lyckas lista ut att det är Öring som väntar på att få komma in och leka och inte lax som vi först trott. Dock så verkar det som att det bara är lek i tankarna på fisken, och vi får alla åka hem tomhänta denna dag, något som knappast hade hänt om vi hade varit i Villingsberg istället.

Image

En kul upptäckt görs precis innan vi skall åka hem. Längst in i viken rinner en liten bäck ut, och bara 3-4 meter upp i bäcken står det två fina öringar tätt intill varandra och stranden, det är riktigt svårt att se dom, men Björn lyckas få en del jätte fina bilder på dom med hjälp av sin undervattenskamera.

Image

Årets sista Elmer resa led sakta mot sitt slut, det är med ett vist vemod vi plockar ihop vår utrustning och under hela tiden pratar vi lågmält om året som gått, och året som komma skall.

Copyright © 2022 elmerfishing.com. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
JoomSpirit