Articles

Damma av dina gäddflugor!

 Image  Damma av dina gäddflugor!
 
Flugbindning är kul! Så är det bara, det är en mystisk kombination av samlande, skapande, koncentration och avkoppling. För mig så har också flugbindningen utvecklats genom åren från traditionell teknik med traditionellt material till att mer nyfiket prova på att binda med mer eller mindre udda material som man normalt inte förknippar alls med flugbindning eller fiske. Med inställningen att ”allt är flugbindningsmaterial tills motsatsen har bevisat” hittar man mycket skoj och man kommer långt i kreativitet. Så låt oss klargöra det här från första början, den här artikeln handlar om att binda gäddflugor av fibrer från dammvippor.

 

 

Nu misstänker jag att du hamnar i någon av följande kategorier:

 

Dom som gapskrattande direkt slänger sig på telefon och ringer runt till alla fiskekompisar och berättar om galningen som binder gäddflugor av dammvippor.

 

Dom som skeptiskt tar fram sin egen dammvippa och noggrant skärskådar den innan dom skakandes på huvudet lägger tillbaka den i städskrubben

 

Dom som liksom jag älskar att hitta annorlunda bindmaterial och med förtjusning tar till sig tipset och retar gallfeber på sambon när dom äntligen tror att du skall städa men istället klipper isär dammvippan och omöjliggör vidare användning i städsyfte av denna.

 

Eller dom som faktiskt redan har upptäckt förträffligheten med materialet och nu kanske får utvecklar sitt användande av detta ytterligare

 

Eller den kategorin som inte har någon aning om vad en dammvippa är (vanligtvis ungkarlar).

 

Vilken kategori du än tillhör så föreslår jag att du läser vidare och om du fortfarande är skeptiskt så testa själv att binda upp några flugor och testfiska med dom i ditt vatten, jag lovar att du inte blir besviken!

 

En dag i mitt lokala köpcentrum för ett drygt år sedan när jag som vanligt sömnigt gled runt för veckoinhandlingen så väcktes mitt sömniga jag till liv abrupt då jag fick syn på något som väckte den alltid alerta flugbindaren i mig. Bilder bläddrade förbi i mitt huvud på potentiella användningsområden för de långa fina fibrerna och som i trance tog jag dammvippan och la ner den i kundvagnen. Min sambos initiala lycka över mitt plötsliga intresse för renhållning övergick snabbt i frustration och den alltför vanliga uppgivenhet när jag omedelbart vid hemkomst la det nyinhandlade städhjälpmedlet i flugbindningslådan.

 

Även om min tanke från början var att försöka använda fibrerna till gäddflugor så började jag med att först och främst upptäcka hur bra fibrerna är när det gäller olika torrflugor. Det är mycket tunt, har bra lyster i vattnet och har en inbyggd flytförmåga som är mycket bra. Jag använde det flitigt i allt från vingar på spent spinner, spunnet i dubbingloop som hackel, som rent dubbing material och som ben. Men det var först när jag började använda det i gäddflugor som det verkligen kom till sin rätt.

 

Materialet
En vanlig s.k. antistatisk dammvippa finns på de flesta stormarknader och består av en tvinnad stålram och fibrer av polypropenplast, fibrerna varierar i tjocklek mellan 0,15-0,5 mm. Ramen är tvinnad runt mitten av själva fibrerna som i full längd är ca 20 centimeter långa. Med tanke på priset och antalet flugor du kan binda med det så måste det vara ett av de mest prisvärda flugbindningsmaterialen du kan införskaffa!

 

För att komma åt hela den långa fina bunten så krävs att du bänder isär den tvinnade ramen som fibrerna är fast i. Lättast gör du genom att antingen fästa den i ett skruvstäd och med hjälp av en tång eller skiftnyckel tvinnar upp ramen från motsatt håll. Eller att böja ramen där du vill ha ut fibrerna och för hand tvinna upp ramen, genom att vrida dammvippan motsols.

 

Att binda gäddflugor av dammvippan
Jag måste erkänna att även jag som är känd bland mina fiskekamrater för att göra annorlunda flugor av konstigt material var lite osäker inför mitt första riktiga fiskeförsök vid mitt hemma vatten i Stockholms södra skärgård. Dock så blev jag allt annat än besviken, flugan sopade banan med all konkurrens! Fyra fina gäddor blev det för mig när alla andra kammade noll och det gav mig ett nästan religiöst förtroende för materialet. För visst är det så typiskt för oss fiskare, om något visar sig fungera mycket bra så där första gången så får man ett nästan fanatiskt förtroende för detta och det skall mycket till innan man börjar frångå det. Tänk efter själv, visst har du dina favoritflugor som du hyser ett gigantiskt förtroende till som du alltid startar dagen med?

 

Låt oss tita på vad som per definition gör en bra gäddfluga:

 

Den skall vara stor

 

Den skall pulsera i vattnet så mycket som möjligt

 

Den skall kunna glittra

 

Den skall inte bli alltför tung

 

Allt detta uppnår du genom att använda denna dammvippa som annars förmodligen aldrig skulle ha kommit i närheten av din fiskeutrustning!

 

Det mest naturliga användningsområdet, som jag själv oftast använder det till, är att använda det enbart till själva vingen eller stjärten på flugorna. Denna typ av fluga är också den typen som jag och mina klubbkompisar binder och fiskar mest med. Hela serien av flugor döptes snabbt av min klubbkamrat Anders Maijgren till ”Natascha”.

 

Men egentligen är användningsområdet för detta material mycket större än att bara göra vingar/stjärt av det. Spinn det i en dubbingloop och gör ett fantastiskt livfullt hackel, använd flytförmågan och gör hjorthårsliknande diver eller popper huvuden av det, låt fantasin flöda! Blanda materialet med angel hair, crystal flash, marabou eller annat. Hur du än använder det så vågar jag lova at du kommer att bli överraskad över hur bra flugorna beter sig i vattnet och hur mycket gädda du kommer att fånga!

 

Flugorna
Dreaming Natascha:

 

Krok: 1/0
Bindtråd: Ljus
Vinge 1: Liten bunt vita fibrer från dammvippa mixat med lite angel hair
Vinge 2: Liten bunt mixat vita (⅔) och gröna (⅓) fibrer från dammvippan.
Vinge3: Några strån (5-6 st) mörkgrön crystal flash
Vinge4: Långa (15-20 cm) påfågelherl

 

Sunset Natascha:

 

Krok: 1/0
Bindtråd: Svart
Vinge 1: Liten bunt gula fibrer från dammvippa
Vinge 2: Liten bunt mixat gula (⅔) och röda (⅓) fibrer från dammvippan.
Vinge3: Några strån (5-6 st) rött crystal flash
Vinge4: Långa (15-20 cm) orangefärgade påfågelherl
Hackel: Orange långfibrigt marabou

 

Killer Natascha:

 

Krok: 1/0
Bindtråd: Svart
Vinge 1: Liten bunt gröna fibrer från dammvippa mixat med lite grönt crystal flash
Vinge2: Mörkblå crystal flash (ca 10 strån)
Vinge3: Långa (15-20 cm) påfågelherl
Hackel: Gula kortare fibrer (ca 10-12 cm) från dammvippan spunna i en dubbing loop och lindat som hackel.

 

Fat yellow Natascha:

 

Krok: 1/0
Bindtråd: Svart
Ögon: Hantel av tungsten eller bly
Stjärt: Tunn bunt gula fibrer från dammvippa mixat med lite guldfärgat Flashabou
Kropp: Tre små buntar med mix av gula fibrer från dammvippa och guldfärgat Flashabou. Buntarna binds in på tre ställen en direkt bakom stjärten, en några millimeter från hanteln och en mitt emellan dessa två. Spinn fibrerna från dammvippan jämt runt kroken mitt på bunten. Bind in Flashabou över fibrerna och vik sedan främre delen bakåt och fäst med flertalet bindtrådsvarv för att resa bunten och få den att böja sig bakåt. Bind här in ytterligare lite Flashabou. Gör så med alla tre buntar.
Hackel: Orange Marabou lindat några få varv direkt framför den främre delen av kroppen.

 

Diving Natascha

 

Krok: 1/0
Bindtråd: Svart
Stjärt: Mix av gula och röda fibrer från dammvippan samt rött crystal flash.
Hackel: Gul och orange Marabou mellan stjärten och huvudet.
Huvud: Hårt packade små buntar av växelvis gula och vita fibrer från dammvippan spunna runt kroppen. Klipps ner till den typiska diver formen.

 

Deep down Natascha
Krok: 1/0
Bindtråd: Svart
Ögon: Hantel av tungsten eller bly alternativt Glaspärlor på nylonlina.
Vinge1: Vita fibrer från dammvippa som binds strax framför ögonen och viks bakåt
Vinge2: Gröna fibrer från dammvippa, bundna på undersidan av kroken strax framför ögonen
Vinge3: Blåa fibrer från dammvippa, bundna på undersidan av kroken över vinge2.
Huvud: Epoxylim som läggs på runt hela ögonen även runt basen av vingarna. Huvudet formas för hand när limmet börjar härda.

 

AllmänaTips:

 

Materialet är halt. Så var noga med att det inte glider runt på kroken för mycket när du binder in det som vinge.

 

Det har en ganska utpräglad flytförmåga. Alltför stora buntar på flugan kommer att göra att du får svårt att få ner den, eller att du  måste förtynga den onormalt mycket.

 

Du kan med mycket gott resultat använda vattenfasta pennor för att göra markeringar och färgningar i det.

 

Copyright © 2022 elmerfishing.com. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
JoomSpirit