Articles

Ett år med fluga kring ett gäddvatten

Det är runt lunchtid den 4 december, det är 5 minusgrader i luften, 3 grader i vattnet, blåser ca 8 m/s nordlig vind, är mulet och jag har precis tappat känseln i mina fingrar efter att ha landat och återutsatt en gädda på tre kilo. Jag sätter mig i lä och håller upp en kopp kaffe ur termosen, detta är mitt sista fiskepass detta år vid mitt hemmavatten i östersjön.

Image

Tankar efter ett år vid samma vatten
Efter denna kalla decemberdag när jag på kvällen åter var inne i värmen och sanerade fiskeutrustningen från det salta vattnet så började tankarna söka sig stegvis bakåt under året. Vetskapen av att detta blev mitt sista fiskepass i öppet vatten detta år fick mig instinktivt att börja summera året som gick. Både vemod och lycka sprider sig i mitt sinne. Det har varit ett bra år, både gällande generell livskvalitet och gällande fiskekvalitet. Jobb och privatliv har på många sätt ordnat upp sig och givit mig en trygghet som jag saknat under några år. Fisket har varit oerhört varierande med allt från spännande pimpelfisken i abborrsjöar till adrenalinframkallande torrflugefiske i älvar och jokkar under midnattssolens ljus. Men som vanligt så är det mitt eget hemmavatten som mina tankar söker sig mest tillbaka till. Alla som har ett hemmavatten som de växt upp vid vet vad jag menar. Det spelar ingen roll hur mycket bättre fiske jag har i andra mer tillfälliga vatten, jag söker mig alltid regelbundet tillbaka till mitt eget hemmavatten. Det är ju så mycket mer förknippat med ett sådant fiske än rent fiskemässig framgång. Det är trygghet, vemod och igenkännande i en harmonisk kombination. Mitt hemmavatten i Stockholms södra skärgård har jag regelbundet besökt i över 25 år, och enda sedan jag fick min första gädda för över 20 år sedan har jag varit förälskad, jag skulle inte byta bort det för alla pengar i världen.

 

Med en kopp rykande kaffe i handen öppnar jag upp min fiskedagbok och börjar se över de tillfällen som jag varit nere under året. Ett 10 tal gånger har det blivit under det gångna året, inte lika mycket som förut, men ändå ett bra år. När jag rent statistiskt ser över mitt fiske över ett helt år på det här sättet så blir jag fascinerad av hur vitt skilda förhållanden jag har fiskat i under året, men också över att fiskemetoden med bara små justeringar oftast har varit detsamma oavsett förhållanden. Med hjälp av fiskedagboken börjar jag sakta gå igenom varje fisketillfälle i mitt huvud, från januari och framåt….

 

Januari – jagande efter gäddan
Årets första fiske gjorde vi redan den fjärde januari, det var jag själv min klubbkompis Roger Björnfot och min spinnfiskande bror Per. Det hela utvecklades till en utmaning mellan spinnfiske och flugfiske, trots att vi var två mot en så var Per som vanligt väldigt säker på vinst. Precis som vanligt fast han aldrig lyckats fått mer på spinn än vad jag fått på fluga på alla gånger vi varit iväg 

 

tillsammans. Det var runt noll grader i luften och inte mycket varmare i vattnet, det blåste svagt från norr och en och annan snöflinga föll nyfiket ner mot oss när vi begav oss ut med båten från bryggan.

 

Dagen utvecklas till ett evigt jagande efter gäddan, det iskalla havsvattnet piskade våra ansikten när vi for med båten kors och tvärs mellan öarna. Vi fiskar av våra vanligtvis effektiva ståndplatser i de grundare lagunerna och stora vikarna men havet och dess grön/gula invånare verkar skyggare än vanligt idag. Jag fiskar av de grunda partierna med stora ljusa långsamma flugor först och i branterna byter jag till längre tafs och förtyngda flugor för att kunna kommer ner djupare, men helt utan resultat.

 

Först när vi tar oss till vårat sista stopp för dagen så får vi kontakt med fisken. Jag fiskar över en brant som leder tvärt upp till en grund liten vik (som brukar krylla av gäddor under leken) då jag får ett tvärsäkert hugg precis då flugan går in över det grunda vattnet. Gäddan är inte stor, ca 3 kilo, men den är pigg och gör korta explosiva rusning ut mot djupet igen. Men kampen blir kort och den tas snabbt in till land där den efter fotografering släpps tillbaka ner i sitt hem igen. Bara någon minut efter detta hör jag hur Per ropar till från längre bort på ön där han stått och fiskat av den stora lagunen med sina svävande wobblers. Denna gädda är finare och vi väger den till strax över 5 kilo innan även den sätts tillbaka igen. Både jag och Per tappar sedan varsin gädda innan vi summerar dagen och utmaningen mellan spinn och fluga slutar oavgjort.

 

Mars - våren närmar sig
I slutet av Mars åker jag sen ner nästa gång. Den mest intensive perioden för gäddfisket närmar sig med stormsteg och jag åker ner ensam för att försöka bilda mig en uppfattning om fiskeläget inför våran klubbresa som skall ske bara tre veckor senare. Den tidiga vårsolen värmde både kropp och själ när jag gör loss båten och svänger ut med kurs på mitt favoritställe.  Det är 8 grader varmt i luften men endast 4-5 grader i vattnet med en ganska kraftig sydvästlig vind. Jag har lämnat vadarna hemma idag, då jag är ensam så tänkte jag endast fiska från båt för att lättare kunna hitta medvind i den byiga vårvinden. Jag börjar i de kända leklagunerna, det är inte ovanligt att gäddan redan vid den här tiden har börjat gå in för att invänta rätt vattentemperatur. Jag ankar upp båten så att jag precis har kastavstånd in mot land och knyter på en ganska stor och mörk flash-fluga och börjar fiska av den första lagunen. Helt oförberett så smäller det rejält på flugan nästan direkt när den landar i vattnet i första kastet, när jag väl förstått vad som händer och gjort mothugg så är linan redan slak i igen. Ut med flugan igen och precis på samma sätt och på samma ställe så smäller det igen, den här gången är jag med, och mitt klass 8 spö böjer sig fint när jag krokar gäddan ordentligt. Gäddan stretar emot och vill inte komma in till båten. Till slut så vinner jag ändå kampen och krokar loss gäddan vid relingen och ser förnöjsamt på när hon lojt simmar bort från båten igen. Dagen blir verkligen njutbar, solen fortsätter att skina och gäddan fortsätter att hugga. Dock så är det sällan att de tar bestämt, istället så är många där och bara lojt hugger långt ut på flugan vilket resulterar i många tappade. I den lilla branten mellan djupt och grunt vatten där jag tagit årets första gädda på första resan tar jag dagens största på knappt 5 kilo.

 

April - Gäddjulafton och bonusfisk
April månad blir det ett flitigt gäddfiskande som vanligt, och jag får ett bättre vårfiske än på många år. Mängden gädda är stor men storleken sällan över fem kilo.

 

Det är främst två tillfällen under april som satt spår hos mig. Den sjätte april åker jag ner tillsammans med mina klubbkamrater Roger Björnfot och Magnus Mattisson. Det fina vårvädret har plötsligt ändrat ansikte och snön formligen vräker ner nästan horisontellt i den stormiga nordanvinden. Dock så verkar gäddan gilla vädret och jag och Magnus landar omedelbart två gäddor var i favoritlagunerna och fortsätter att hitta fisk i nästan alla de kända lekvikarna, Magnus som är med oss för första gången blir smått förälskad i mitt vatten när han tar dagens största på dryga fem kilo. Det fina gäddfisket till trots så är det något helt annat som gör att jag verkligen minns denna dag. Mitt i det ymniga snöfallet lyckas jag landa en silverblank fyra kilos havsöring på min allra största grön/gula långsamt sjunkande gäddfluga, och för första gången på många år så skriker jag rakt ut av lycka när fisken väl är bärgad på land, det kallar jag en "bonusfisk" av rang det!

 

Nästa fisketillfälle under April som satt spår i mitt minne är den klubbresa som jag tar med min Elmerfishing på i mitten av April. Gäddleken var i full gång och vi får ett bra fiske i alla de kända lekvikarna och lagunerna med 23 gäddor landande varav tre stycken över fem kilo. Långsamt sjunkande ljusa flugor som fiskas mycket långsamt med långa stopp verkar vara melodin för att få lekgäddorna att hugga. Min kamrat och öringfantast Björn landar sina första gäddor på fluga och en sån påtaglig lycka värmer mig extra i den kyliga vårluften. Tre och en halv dag i glada vänners lag med fiske från morgon till kväll gör underverk för min utarbetade kropp och själ.

 

Jag återkommer nästan varje helg under april, jag behöver verkligen fisket som ett andningshål i en period då jag jobbar väldigt mycket. Det goda fisket fortsätter under större delen av april och jag njuter till fullo. Dock så fortsätter jag att få gäddor i mellanvikten 3-5 kilo och väntar fortfarande på en snäppet större.

 

Maj - slutlekt och årets största
I Maj blir det två besök för mig. Våren har börjat ta skärgården i sin famn och både luften och vattnet börjar sakta värmas upp. Den 8 maj är det en ny utmaning mellan flugfiske och spinnfiske. Det är jag som ensam möte min bror Per och min morbror Lars-Åke Lidén, en gång i tiden representant för Sverige vid WM i mete. Det är en blåsig och ganska molnig dag där vi börjar med att söka gäddan i lekvikarna, det finns sporadisk med fisk kvar och vissa av de vi får ser ut att vara utlekta medan vissa fortfarande inte har lekt. Vi söker även fisk ute i branterna för att försöka få de stora krokodilerna på sin väg ut från leken. Jag tar dagens, och som det skulle visa sig senare årets, största gädda, en fin utlekt hona på 6,5 kilo som står mitt i motvinden där det är i princip omöjligt att få ut flugan några längre sträckor. Fluga visar sig slå spinnfisket som så många gånger förut och jag vinner kampen med 4 - 2. Klassiska strömmingsfärger på flugan fungerar bäst för mig och den mindre gäddan som vi bestämmer oss för att ta upp för att äta har också magen fylld av strömming och en och annan tånglake.

 

Juni - sommaren är nära     
I mitten av juni åker jag och min sambo ut med båten för att njuta av den tidiga sommaren som plötsligt har kommit till oss. Det är en underbar dag med strålande solsken och endast en svag sydlig bris. Vattentemperaturen har klivit upp till duktiga 12 grader och fisket börjar snart gå in i det mer utpräglade sommarfisket. Jag söker gäddan i tångbälten, vasskanter och djupbranter, och får tre stycken som alla väger strax över 3 kilo.

 

Alla kommer som skjutna ur en kanon från långt håll ur tången eller vassen och tar min röda och vita jiggliknande fluga med stor kraft. Stora stim med id simmar gång på gång lojt förbi oss och jag knyter snabbt på en pälsgarnsstreamer för att se om jag kan lyckas fånga en id på fluga, men mer än få vissa fiskar att nyfiket följa flugan någon meter lyckas jag inte med.

 

Augusti - högsommarfiske
Sommaren har gått åt på mer "vanliga" flugfisken, klubben åkte 10 dagar till jokkmokk och sen 4 dagar upp på fulufjäll innan jag återser mitt hemmavatten igen. Nu har sommaren skärgården i sitt grepp, vattentemperaturen ligger strax över 20 grader och gäddan gillar inte det varma vattnet. Jag testar allt från att köra med poppers och andra ytgående flugor längs vasskanterna till hårt förtyngda flugor i alla färger i branterna, men det blir en dag då jag får mer sol än fisk. Men trots att jag går hem tomhänt så känns det som att jag ändå testat allt som går och att det bara var en sån dag då gäddan inte var hemma. Så jag känner ingen besvikelse när jag åker hem, bara njutning att jag fått återse mitt kära hemmavatten efter ett par månaders frånvaro.

 

Oktober - höstfiske
När jag nästa gång åker ner själv så känner jag direkt att jag verkligen saknat mitt fiske här. Känslan när jag sätter mig på bryggan vid ankomst och bara tittar ut över skärgården är som att återse en gammal vän och det är med ett leende på läpparna jag börjar ta av kapellet på båten för att ge mig iväg. Hösten har nu börjat göra sitt oundvikliga intåg över vårat land, det blåser starkt nordlig vind och regnar lätt när jag börjar söka gäddan på lite djupare vatten för att fiska mig in mot det grunda. Två gånger på raken så får jag påslag precis när jag börjar fiska in flugan mot det grunda partiet runt en gryna som jag ankrat upp runt, både gångerna lyckas jag inte kroka den. Jag kör nu med en mörk fluga med mycket flash i som är starkt förtyngd för att kunna söka mig ner i branten. Trots upprepade försök så får jag ingen mer chans utan söker mig in i en av lagunerna som fungerar så bra under våren och byter till en långsamt sjunkande dammvippe-fluga. Här hugger det på redan vid första kastet och en riktigt pigg 3 kilos gädda ger mig en större match än vad som är vanligt för en gädda av den storleken. Inspirerad av den landade flugan så fortsätter jag att kasta av lagunen och inom några kast så har jag fast fisk på igen, denna gång högg den oerhört nära land. Jag känner direkt att denna fisk är större än den tidigare, men den känns samtidigt lite annorlunda, mer explosiv och ivrig i sitt ryckande. Tyvärr så lossnar den innan jag hinner få in den till båten, men jag misstänker att det var en öring som hade krokats. Jag får ett par kontakter till med fisk i ett sund där botten brantar ner kraftigt mot farleden men ingen av dom vill fastna ordentligt.

 

December - snöoväder och vemod
Så kommer jag till slut då fram till årets sista fiske, som jag precis har kommit hem från. Vintern hade kommit tidigt och snön låg på de kala klipporna där jag halkade omkring i mina försök att få ut flugan. Flytoverallen höll mig varm, men kylan bet i fingrarna och gjorde dom stela och jag får svårt att få riktig styrsel på kasten. Kylan och blåsten gör att jag snabbt tappat lusten att stå från båt och fiska och jag söker mig i lä runt en lite djupare vik där jag har bundit på en förtyngd röd och gul fluga med stort orange hackel. Jag fiskar metodisk av viken från ena sidan till den andra och i mitten av ena långsidan landar jag två 3 kilos gäddor på raken, där den ena snabbt går ner och ställer sig i tången och när jag väl får in den på land så är det mer tång än gädda på kroken! Jag räddar den snabbt från både tång och fluga i vattnet innan hon med ett plask från stjärten simmar tillbaka ner i djupet igen.

 

Ett fiskeår går mot sitt slut
Jag lägger ifrån mig fiskedagboken och lutar mig tillbaka i fåtöljen och smuttar på mitt kaffe. Efter att ha summerat hela året inom mig så kan jag inte annat än att känna mig väldigt nöjd. Allt eftersom att jag blivit äldre så har jag mer och mer värdesatt mina "andningshål" i en annars ganska stressig tillvaro. Det går inte att känna att jag fiskat för lite under året, alla fiskedagar som jag lyckats få är en ynnest. Istället sluter jag ögonen och drömmer mig iväg, iväg till nästa års sökanden med fluga efter mina kära skärgårdskrokodiler på mitt kära hemmavatten…
Copyright © 2022 elmerfishing.com. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
JoomSpirit